Rabbijn Menno ten Brink: “Ik werd rabbijn om Hitler een hak te zetten…”

Afgelopen week was er in het kantoor van Rabbijn ten Brink in Amsterdam een ontmoeting ter voorbereiding op zijn spreekbeurt komende dinsdag in Houten. Het was erg warm dinsdagmiddag dus waren we erg blij met de koele (airco) omgeving van het kantoor van de rabbijn in de prachtige synagoge van de Joods Liberale Gemeente te Amsterdam.
Het gesprek was een aangename ontmoeting met een mens die bewogen is om onze wereld. Een geïnspireerde rabbijn die midden in de multiculturele Amsterdamse wereld beweegt. In het uur dat we met elkaar spraken kwamen veel onderwerpen voorbij. Van ontmoetingen tussen de Joodse gemeenschap met de Islam tot gesprekken met de burgemeester, van onze eerdere ontmoetingen met o.a. chazan Gilad Nezer (hij zong enkele jaren geleden tijdens de Israëlzondag viering in de Opstandingskerk) tot de politiek van Israël… etc.
Maar ook over de religieuze kalender van het Jodendom en die van het Christendom want zoals wij ons bevinden in de periode tussen Pasen en Pinksteren bevindt het Jodendom zich in de periode tussen Pesach en Sjavoeot. Deze tijd is de Omertijd; maar wat is dat, wat behelst die.
Waar zijn de verschillen en waar trekken we samen op. De rabbijn zal het ons vertellen.

Wie is Rabbijn Menno ten Brink.
Ten Brink (1958) is een van de rabbijnen van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam.
Na zijn studie rechten werkte hij een tijdje als jurist in Den Haag. Omdat dit vak hem onvoldoende voldoening gaf werd hij spoedig daarna ook chazan (voorzanger, liturg tijdens de vieringen) in de synagoge. Niet lang daarna koos hij voor een nieuw pad in zijn leven. Hij begon een studie aan de liberale rabbijnenopleiding aan het Leo Baeck College in Londen.
Hij werd rabbijn tegen wil en dank. Maar ook om Hitler een hak te zetten.

We zullen hem ontmoeten, we gaan met hem in gesprek. Geen vraag is vreemd voor deze rabbijn. Dus kom en neem de vraag die je altijd al eens had willen stellen aan een rabbijn met je mee.
Zoals gebruikelijk collecteren we tijdens onze avonden ook voor een doel dat verbonden is met het Jodendom c.q. de Joodse gemeenschap. We vragen de spreker van een avond altijd waarvoor we zullen collecteren. De rabbijn stelde voor om te collecteren voor de Holocaust namenwand in Amsterdam. Zie https://www.holocaustnamenmonument.nl/
Een prachtig collectedoel waar we u nu alvast op willen attenderen.

Dinsdag 15 mei is Rabbijn Menno ten Brink gastspreker tijdens de avond van de commissie voor Kerk en Israël.
De avond wordt gehouden in de ontmoetingsruimte van de Opstandingskerk, het Kant 1 te Houten en begint om 20.00 uur; koffie of thee vanaf 19.30 uur.
Meer informatie: Paul van Dam 6377266.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.