25 jaar Open Vrouwenochtend

Een kwart eeuw geleden werd de eerste Open Vrouwenochtend in Houten gehouden. Dat jubileum wordt op 11 oktober gevierd in de Lichtboog, met het thema Flower Power.

De Open Vrouwenochtenden worden georganiseerd door een werkgroep, bestaande uit vrouwen uit verschillende kerkgemeenschappen in Houten; de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt Het Kruispunt, de Hervormde Gemeente Sionkerk, de Evangeliegemeente en de Gereformeerde gemeente van de Eskolkerk. Tijdens de ochtenden wordt over de kerkmuren heen gekeken. Ook niet-Christelijke vrouwen zijn altijd welkom.

Voorzitter van de werkgroep is Jeanette Sonneveld. “Het doel van de ochtenden is al die jaren al de ontmoeting en het gesprek. Er worden onderwerpen vanuit de Bijbel belicht en zo doen we allemaal aan geloofsopbouw.” Twee keer per jaar wordt deze ochtend op de woensdag georganiseerd. In de tijd dat vrouwen nog niet werkten, was de groep groter, maar ook tegenwoordig trekken de ochtenden zeker 50 dames. Niet alleen uit Houten, ook uit omliggende gemeenten.

Elke bijeenkomst is er een spreker en er is muziek. Jeanette: “De invulling van de ochtenden is altijd hetzelfde gebleven, al is tegenwoordig wel de tendens dat we liever iets gaan doen met zijn allen dan dat we alleen maar luisteren. Daarom zorgen we de laatste jaren niet alleen voor een spreker, maar ook voor een activiteit.”

Op 11 oktober is er weer een Open Vrouwenochtend, waarop het jubileum ook gevierd wordt. Het thema is Flower Power. “Dit keer hebben we een spreker uit de eigen kring, Clarine Leskens. Zij kan heel goed vertellen over de natuur en hoe we God kennen via de natuur. Na haar verhaal geeft ze een workshop liturgisch bloemschikken.”

Het belangrijkste onderdeel van de ochtenden is de gezelligheid, de ontmoeting. “Het gaat er ook om dat de vrouwen zich even lekker thuis voelen. Iets lekkers bij de koffie, even lekker kletsen.” Ook al komen de aanwezigen uit verschillende kerkgemeenschappen, de verschillen worden niet benadrukt.

“Er wordt over kerkmuren heen gekeken, dat is heel mooi. Als werkgroep kijken we naar onderwerpen die de vrouwe bezig houden. We brengen geen heftige discussies op gang. Er is ook geen sprake van een wij-zij gevoel, het gaat juist om herkenning.”

Ook Jeanette zelf geniet daarvan. “Na afloop van de ochtend bieden we altijd de gelegenheid om samen na te praten of te bidden. Om dan samen in gebed te zijn met dames die je niet kent en in een andere kerkgemeenschap zit, maar toch met elkaar ervaart dat we dezelfde God spreken en kennen, dat is geweldig.”

De Open Vrouwenochtend op 11 oktober begint om 9.00 uur met koffie en duurt tot 11.30 uur. Er is een kinderopvang aanwezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.