Arafat was mijn held – Hoe een PLO-sluipschutter liefde voor de Joden kreeg

Op donderdag 18 juni zal de voormalig privéchauffeur van Yasser Arafat in de Opstandingskerk in Houten spreken tijdens een avond georganiseerd door de commissie voor Kerk en Israël.

Zeventien jaar was Tass Saada toen het begon: geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Opgegroeid en geradicaliseerd in Saudi-Arabië en Qatar. De stem van Yasser Arafat riep hem naar het slagveld. Haat was zijn drijfveer. De PLO-leider zijn held. Hij streed voor hem, was zijn… chauffeur en doodde als jonge sluipschutter verscheidene politieke tegenstanders. Hij was bereid zijn leven te geven voor de Palestijnse zaak.
Tass Saada was moslim en sluipschutter voor de PLO. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 voegde hij zich bij Fatah en streed hij voor Yasser Arafat.

Jarenlang was hij vol haat tegenover de Joden. Maar zijn leven werd veranderd. Haat en bitterheid werden vervangen door liefde en respect. Deze verandering vond plaats toen een vriend hem vertelde over een liefdevolle God die mensen verzoent door zijn Zoon Jezus Christus. Vijfentwintig jaar later bad hij: ‘O God, zegen uw volk Israël. Heer, breng hen terug in het Beloofde Land. Laat hen zien dat U hun God bent.’
Saada richtte de organisatie Seeds of Hope op. Via deze organisatie bieden Tass en zijn vrouw Karen humanitaire hulp aan mensen in Gaza en de Palestijnse gebieden en zo verkondigen zij de liefde van God. Het is hun verlangen hoop te zaaien in harten die zijn verscheurd door haat en geweld. Tass richt zich ook op de Joodse gemeenschap, die hij vroeger wilde doden. Hij zet zich in voor verzoening tussen Joden en Arabieren.

Seeds of Hope heeft als doel een gedeelde toekomst voor het Joodse en het Palestijnse volk.
De organisatie heeft diaconale projecten in het kader van verzoening en toekomst in Jericho, Gaza en Jeruzalem. Zo bevindt zich aan de rand van Jeruzalem bijvoorbeeld kinderopvang Little Hearts en in Jericho een jongerencentrum.
De Protestantse Kerk Nederland steunt financieel via Kerk in Actie het project Little Hearts om gedurende het schooljaar 2014-2015 hun kleuterschool te financieren. Op de school, die veertig christelijke, islamitische en joodse kinderen telt, werken de ouders van de kinderen ondanks hun religieuze verschillen samen om de kwaliteit van het onderwijs en de opvang te garanderen.

Het levensverhaal van Tass Saada is opgetekend in het boek: Arafat was mijn held (ISBN: 978-90-6067-687-5). Het boek zal tijdens de avond te koop zijn.
Tass Saada is rond 18 juni in Nederland en zal op diverse plaatsen spreken over het thema: “Antisemitisme”.
De avond in de Opstandingskerk begint om 20.00 uur. Tijdens de avond zal een collecte worden gehouden voor het werk van Seeds of Hope in Jeruzalem en Jericho.
Adres: het Kant 1, Houten
Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Paul van Dam 030-6377266
U bent van harte welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.