Gezamenlijke kerken ontwikkelen initiatief om sociaal isolement te doorbreken

HOUTEN – De gezamenlijke kerken van Houten hebben het WERELDHUIS, plek van ontmoeting, opgericht. Ze waren al sinds 2010 op zoek naar een locatie waar ze iets konden doen om sociaal isolement onder inwoners van Houten te doorbreken. Ze hebben van de gemeente toestemming gekregen om het gebouw van de voormalige school de Wegwijzer aan het Lupine-oord daarvoor te gebruiken.

Uit onderzoek, uitgevoerd in Houten Noord Oost, blijkt dat 50 procent van de 75-plussers zich eenzaam voelt. Toenmalig wethouder Teeuwen heeft destijds aan de kerken gevraagd of zij dit probleem wilden oppakken. De kerken wilden daar wel over denken en hebben besloten om met vrijwilligers iets op te zetten. Het Interkerkelijk Diaconaal Overleg en Armoede Houten Uit, een werkgroep van de Protestantse Gemeente Houten, gingen op zoek naar een ruimte. Een aantal keren waren locaties in beeld, maar ging het niet door omdat zij het op die locatie niet zagen zitten of omdat er geen toestemming kwam. In 2014 konden ze beginnen met het inrichten van het gebouw aan de Lupine-oord. “We hopen dat we het pand drie jaar mogen gebruiken.” Hoe lang ze het mogen gebruiken is afhankelijk van de herontwikkeling van het gebied waar de voormalige school staat. De gemeente heeft met de gezamenlijke kerken, niet alle kerken maar de vijf grootste zitten er bij, een gebruikerscontract voor het gebouw afgesloten dat per jaar kan worden verlengd.

Huiskamer

De vrijwilligers hebben in het gebouw een huiskamer ingericht, waar ze onder andere open inloopochtenden willen houden. Die huiskamer is zo goed als af, als het gesprek met Aleid Groothoff en Joop van Herwijnen plaatsvindt. In de gezellig ingerichte huiskamer staan stoelen en tafels, een paar lekkere banken en fauteuils. Medio maart willen de kerken van start met het initiatief. Iedereen is welkom en wordt ontvangen met koffie en thee. Er is gelegenheid met elkaar of met een vrijwilliger in gesprek te gaan. Dan is er ook de mogelijkheid om mee te doen met een half uurtje bezinningsmoment, bedoeld om met elkaar stil te staan bij de zin van het leven. Zo’n zingevingsmoment kan ook weer aanleiding tot gesprekken zijn. “In de komende tijd krijgen vrijwilligers een training om goed te leren luisteren. We hopen dat mensen elkaar vinden en ook hun wensen uitspreken van wat ze zouden willen”, zegt Joop. “Het WERELDHUIS kan wellicht faciliteren zodat ze het zelf kunnen organiseren.”

Doorgeefluik

De deelnemende kerken helpen met geld en/of vrijwilligers. De initiatiefnemers willen mensen bereiken via huisartsen en zorgverleners. Zij kunnen een folder in hun praktijk leggen of doorverwijzen. Huisartsen geven aan dat ze vermoeden dat een deel van de mensen die ze op het spreekuur krijgen misschien meer gebaat is bij een gesprek in huiskamersfeer en activering dan bij medicijnen. Naast de functie als huiskamer /inloophuis fungeert het gebouw ook als ‘Doorgeefluik’. Aleid haalt met andere vrijwilligers overcomplete meubels, huisraad, fietsen, computers en dergelijke op en geeft deze door aan vluchtelingen die in Houten een huis mogen betrekken. De meubels uit de woonkamer zijn ook uit het doorgeefluik. “Ze mag ze wel weggeven als ze er maar weer wat anders voor in de plaats zet”, vindt Joop. Aleid schakelt de mensen die iets ontvangen hebben ook in om als vrijwilliger te helpen, wat ze dolgraag doen.

WERELDHUIS

De kerken richten zich op heel Houten, het is de bedoeling dat het gebouw een plek van ontmoeting wordt voor iedereen. Iedereen die in het WERELDHUIS iets wil bijdragen en iets wil beleven is welkom om als vrijwilliger mee te doen of om activiteiten in het gebouw te starten. Zo wordt er in een van de lokalen aan tekenen, schilderen en collages maken gedaan. De naam WERELDHUIS is heel erg treffend, omdat door het ‘Doorgeefluik’ veel nationaliteiten elkaar daar ontmoeten en actief zijn. Er wordt gewerkt aan een website waar straks meer over de activiteiten van het WERELDHUIS te vinden is.(JvA)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.